Geometrijski deformabilni model za analizu medicinskih slika : magistarski rad - Subašić, Marko; Lončarić, Sven (Zagreb : M. Subašić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Istraživacko podrucje rada je digitalna analiza medicinskih slika.
Rad bavi se segmentacijom CT slika aneurizme abdominalne aorte.
Motivacija za istraživanje je potreba za automatskom segmentacijom
aneurizme abdominalne aorte, koja bi oslobodila lijecnike
dugotrajne i zamorne rucne segmentacije. Segmentirati se može
unutarnji i vanjski rub aorte. Pokazalo se da je segmentacija
vanjskog ruba aorte puno veci problem od segmentacije unutarnjeg
ruba, pa je glavno težište rada stavljeno na segmentaciju vanjskog
ruba aorte. U prvom dijelu rada dan je kratak uvod u segmentaciju
slika i deformabilne modele. Iznesena je osnovna teorija
geometrijskih deformabilnih modela. U drugom dijelu rada opisana
su cetiri pristupa segmentacije aneurizme abdominalne aorte,
kojima je zajednicko korištenje geometrijskog deformabilnog
modela. Svaki od pristupa na drugaciji nacin nastoji riješiti
specificne probleme segmentacije vanjskog ruba aorte. Razvijene
metode segmentacije isprobane su na nekoliko CT snimaka koje su se
sastojale od nekoliko desetaka presjeka. Dva pristupa koja su
pokazala najbolje rezultate testirana su na 11, odnosno 12 CT
snimaka stvarnih pacijenata. Rezultati segmentiranja ta dva
pristupa usporedeni su sa referentnim rezultatima koji su dobiveni
rucnom segmentacijom.
Kljucne rijeci:
digitalna obrada slike, digitalna analiza slike, digitalna obrada
medicinskih slika, segmentacija, deformabilni modeli, level-set
metoda, aneurizma abdominalne aorte
The field of research of this thesis is in medical image analysis.
The topic of the thesis is the segmentation of CT images of the
abdominal aortic aneurysm. The research is motivated by the need
for an automatic segmentation of the abdominal aortic aneurysm,
that would relive physicians of tedious and time-consuming manual
segmentation. Both the inner and the outer aortic border can be
segmented. The segmentation of the outer aortic border presents a
more difficult task than the inner aortic border segmentation. In
first part of the thesis an introduction to image segmentation
techniques and especially deformable model was presented. The
theory of geometric deformable models is explained in more
details. The second part of the thesis presents four approaches to
the segmentation of abdominal aortic aneurysm. All approaches try
to solve the problems of the outer aortic border segmentation in a
different way, but they all use geometric deformable model as
primary segmentation technique. Developed methods were tested on
several CT scans. Two methods that gave best results were applied
to 11 CT scans of real patients. The results were compared to
reference segmentation results, obtained by manual segmentation.
Keywords:
digital image processing, digital image analysis, medical image
analysis, image segmentation, deformable models, level sets,
abdominal aortic aneurysm
Bibliografija str. 125-128.