Modeliranje adaptacijskih metoda za dodjelu i zbrinjavanje memorije : magistarski rad - Ivančić, Dorian; Basch, Danko (Zagreb : D. Ivančić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Performanse rada korisničkog programa uvelike ovise o algoritmima za dodjelu te algoritmima za automatsko zbrinjavanje memorije koji se danas sve više primjenjuju u različitim programskim jezicima i alatima. Pri dizajnu novog ili modifikaciji već postojećeg algoritma izuzetno je teško predvidjeti način njegova rada. U ovom radu izrađena je okolina koja omogućava modeliranje i simuliranje rada računalne memorije, procesa i algoritama vezanih uz nju. U spomenutoj okolini modelirano je nekoliko varijanti modificiranog algoritma označi-oslobodi za automatsko zbrinjavanje memorije. U standardni algoritam uvedene su generacije i nekoliko tehnika adaptacije rada algoritma načinu ponašanja korisničkog programa. Simulacijama prikupljeni rezultati potvrđuju pretpostavku da je primjenom adaptacijskih metoda, u odnosu na statičko ponašanje algoritma, moguće postići bolju efikasnost. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na jedan od mogućih smjerova kretanja pri danjem istraživanju u području algoritama za automatsko zbrinjavanje memorije.
Ključne riječi: memorija, modeliranje i simuliranje, dodjela memorije, adaptacijski algoritmi za zbrinjavanje memorije
The performance of user application depends on the memory allocation algorithms and garbage collection algorithms which are nowadays very frequently used in various applications and program languages. During design of a new or modification of an existing algorithm it is very hard to anticipate it's behavior. In this thesis, environment for modeling and simulation of computer memory, related processes and used algorithms is implemented. Several alternatives of the standard mark-sweep garbage collection algorithm were modeled in it. Generations as well as a few techniques for adaptation of garbage collection algorithm to the behavior of a user application were introduced. Results which are obtained by running simulations, confirm the assumption that adaptive garbage collection has better efficiency than static garbage collection. This research gives one of the possible directions for further researches in the field of automatic garbage reclamation.
Key words: memory, modeling and simulation, memory allocation, adaptive garbage collection algorithms
Bibliografija str. 142-146.