[Energijske tehnologije] : [tekst uz nastavni kolegij Energijske tehnologije] - Mikuličić, Vladimir (U Zagrebu : V. Mikuličić, 2010)
PREDGOVOR: Nakana je teksta predočiti i protumačiti teoretske osnove na kojima se temelje predmeti uvedeni u suglasju s nastavnim planovima i programima na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, „Energijske tehnologije“ i „Elektroenergetika“. Tekst se bavi pretvorbama energije i energetskim procesima koji se odvijaju u postrojenjima (elektranama) za proizvodnju električne energije: termoelektranama, solarnim termoelektranama, nuklearnim i geotermalnim elektranama, hidroelektranama i vjetroelektranama. Zbog cjelovitosti, i njihove sve veće važnosti i zastupljenosti u opskrbi električnom energijom, bit će na predavanjima predstavljeni (neobuhvaćeni ovim tekstom) i neki od procesa iz vrste tzv. procesa „izravne, neposredne, direktne" pretvorbe oblika energije u električnu energiju; procesi poput termoelektrične, termoionske i fotoelektrične transformacije, neposredne transformacije kemijske energije u električnu (gorivni članak, procesi u magnetohidrodinamičkom generatoru) ali i procesi i postupci spremanja (skladištenja) energije. U provedenim se analizama energetski procesi i pretvorbe najrazličitijih oblika energije u mehanički rad i električnu energiju promatraju ili kao jednodimenzionalni, stacionarni procesi u zatvorenim sustavima ili kao jednodimenzionalni, stacionarni, strujni procesi u otvorenim sustavima budući da se takvi procesi, u prvoj aproksimaciji, odvijaju u postrojenjima (elektranama) i uređajima za proizvodnju električne energije, a analize se provode primjenama principa očuvanja mase, principa očuvanja energije, jednadžbe stanja idealnog plina i principa rasta entropije na fluide koji preuzimaju energiju iz okolice, pohranjuju je u sustave, prenose, pretvaraju i predaju u konačnosti u okolicu u obliku električne energije omogućujući na taj način odvijanje zahtijevanih ili zamišljenih energetskih procesa odnosno preobrazbi energije. Razina iznošenja gradiva pretpostavlja poznavanje sadržaja i terminologije matematike, fizike i osnova elektrotehnike koji se izlažu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Tekst valja povezivati s gradivom obrađenim na predavanjima i auditornim vježbama kao i materijalima izloženim na internetskoj stranici predmeta: prezentacijama predavanja i dopunskim materijalima pripremljenim za predavanja i auditorne vježbe, domaće zadaće i ispite. Naglasimo, vjerujemo, da je tako najlakše pratiti nastavni proces kojeg je jedan od ciljeva objasniti zašto su teorije takve kakve jesu umjesto podastiranja "špranci": nekoliko (laganih) „propisanih koraka" u postupcima rješavanja zadataka i problema. - V. Mikuličić - U Zagrebu, svibnja 2010.
Preslika [uz dozvolu autora] digitalnog izdanja nastavne skripte.