Politike i strategije ravnanja radioaktivnim otpadom u EU : završni rad - Bajo, Marija (M. Bajo, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Način zbrinjavanja radioaktivnog otpada bitan je faktor gospodarstva svih zemalja svijeta. Zemlje Europske unije su obvezne ravnati se istim prema odrednicama Direktive Vijeća 2011/70/Euratom od 19. srpnja 2011. o uspostavi okvira Zajednice za odgovorno i sigurno zbrinjavanje istrošenog radioaktivnog otpada, (SL L 199, 2. 8. 2011.). Cilj ovog rada bio je istražiti način primjene direktive u određenim zemljama Europske unije. Pažnju smo tako posvetili Španjolskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Finskoj, Njemačkoj te Francuskoj, te zaključili kako su navedene zemlje uspješno provele odredbe direktive. Susjedne zemlje Republike Hrvatske (uglavnom nisu članice EU), pokazale su se kao prilično nemarne prema RAO-u. Brojne izuzev neposjedovanja adekvatnog odlagališta, ne mogu sa sigurnošću ustvrditi lokacije zaostalog RAO-a. Također je bilo potrebno istražiti stanje u Republici Hrvatskoj iz čega smo uvidjeli njenu potrebu za adekvatnim skladištem.