Evangelizacija Indijanaca i pitanje Drugoga - Mokrović, Ljiljana (2009)
Na temelju povijesne pozadine španjolske kolonizacije Amerike u 16. stoljeću autorica analizira problem Drugoga, to jest indijanskih starosjedilaca. Uzimajući u obzir povijesne okolnosti i raznorodne kulturne čimbenike koji su oblikovali predodžbu ondašnjih Europejaca o Novom kontinentu, njegovu političkom ustroju i načinu evangelizacije, bit će riječi o aktivnostima nekih njihovih suvremenika iz redova španjolskih osvajača ili pak misionara, s posebnim osvrtom na Bartoloméa de Las Casasa. Pritom se osobita pozornost posvećuje pitanju odnosa prema pripadnicima drugačijega geografskog i svjetonazorskog miljea, odnosno vlastitog identiteta u odnosu na identitet Drugoga. S djelomičnim osvrtom na Todorovljevu interpretaciju ove problematike, u radu će se ukazati na njezin širi prostorni i vremenski okvir, kao i moguće pravce daljnjih istraživanja
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary