Prezbiter - služitelj i voditelj župne zajednice - Garmaz, Jadranka (2010)
U članku koji se sastoji od dva dijela i uvoda obrađuju se dvije dimenzije prezbiterova poslanja: služiteljska i voditeljska i to u kontekstu župne zajednice. U uvodu se promišlja o antropogenim i sociogenim obilježjima današnjih župljana i polazeći od teze da je čovjek put Crkve, skiciraju se suvremena društveno-kulturna kretanja koja obilježavaju život suvremenog čovjeka i bitno određuju ulogu Crkve, župe i prezbitera u župnoj zajednici. U prvom i drugom dijelu služi se istom metodom: na temelju Novog zavjeta i dokumenata Drugog vatikanskog koncila promišlja se o služiteljskom, tj. voditeljskom poslanju prezbitera, s naglaskom na službu župnika. Iako se u prvom dijelu članka ističe služenje kao oblik življenja svih krštenih, ipak se govoreći o župničkom služenju pojašnjava njegov cilj: promicanje službi vjernika laika. U drugom se dijelu članka kritički promišlja o nekim oblicima (su-)vođenja u župi i (su-)vođenja župe na temelju ekleziologije zajedništva Drugog vatikanskog koncila
50. teološko-pastoralni tjedan, Zagreb, 26.-28.01.2010.
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary