Kognitivni procesi pisanja kao oblikovanje teksta i kvaliteta pisanja teksta kod studenata - Nikčević-Milković, Anela (2010)
Model kognitivnih procesa pisanja objašnjava procese i komponente uključene u pisanje kao oblikovanje teksta, kao novije područje interesa kognitivne znanosti. Kvaliteta teksta ovisi o uporabi strategija i tehnika pisanja, najviše strategija planiranja i ispravljanja teksta. Cilj istraživanja bio je ispitati odnos između kvalitete teksta, uporabe dvaju ključnih strategija pisanja i obrazovne razine sudionika, stavova prema pisanju, čitanju i korisnosti strategija pisanja, iskustva s pisanjem i čitanjem. Kvalitetu teksta mjerili smo procijenjenom kognitivnom razinom procesiranja informacija, uporabom strategija pisanja uz pomoć protokola, a stavove prema pisanju, čitanju i korisnosti strategija pisanja te iskustvo Upitnikom pisanja i čitanja
Bibliografija: str. 869-871
Summary ; Zusammenfassung