Hrvatski glagoljski natpis Župe dubrovačke iz 11. stoljeća - Čunčić, Marica; Perkić, Marta (2009)
Glagoljski natpis na ulomku antičkoga crijepa (teguli) pronađen je 2007. prilikom arheološkoga istraživanja groblja kraj crkve sv. Đurđa između mjesta Petrače i Buića u Župi dubrovačkoj, kraju smještenom nekoliko kilometara istočno od Dubrovnika. Početci lokaliteta sežu u razdoblje antike, a otkriveni dio srednjovjekovnoga groblja može se datirati u 10.-12. st. Ulomak tegule s natpisom pronađen je kraj jednoga groba. Natpis na ulomku bio je pokriven slojem kamenca. Nakon čišćenja otkrivena su 102 slova pa je to po dužini teksta drugi glagoljski natpis najranijega glagoljskoga razdoblja 11.-12. st., odmah poslije Baščanske ploče. Pismo ima mnoge sličnosti s hrvatskim glagoljskim spomenicima iz toga razdoblja što je ilustrirano u paleografskoj analizi. Jezik je stari hrvatski sa sustavom od sedam vokala, ima jor i jat. Pisar Ivan napisao je prvi dio od 60 slova: s(ъs)utъžerъ : zъdalъ potug[a] a emu estъ sъn[ъ p]etrъ a petro[v]ъ sъnъ pъsalъ îvanъ. Znači da je Potuga zidao crkvu sv. Đurđa, da mu je sin Petar i da je Petrov sin Ivan to pisao. U drugome dijelu drugi pisar Stjepan zaziva sv. Sofi ju i sv. Silvestra. [s(ve)ta s]opiê : î s(ve)ti sol[ъ]vêstrъ a iestъ (ili: i estъ)[s]têpanъ pisalъ s(e). Po oblicima i položaju slova, jezičnim karakteristikama i sadržaju to je hrvatski natpis iz 11. st
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 118-121
Summary
Keywords: Crkva sv. Đurđa (Župa dubrovačka); Glagoljski natpisi 11. st; Konavle