Za složenkite vo makedonskite srednovekovni tekstovi : (od strukturen i semantički aspekt) - Makarijoska, Liljana (2009)
Analiza složenica u makedonskim crkvenoslavenskim tekstovima pokazuje njihove karakteristične strukturne osobitosti, suodnos s grčkim paralelama, a što se tiče uporabe, veću eksponiranost u novijim nebiblijskim tekstovima. Složenice se u crkvenoslavenskim tekstovima mogu razmatrati s različitih aspekata. Pri osnovnoj klasifi kaciji najprije se izdvajaju tvorbene strukture koje su formalno neovisne o grčkim modelima, zatim složenice sa sastavnim komponentama sa slavenskom ili neslavenskom (grčkom) osnovom itd. S aspekta rječotvorja izdvajaju se trikomponentne složenice, složenice sa spojnim -o- ili -e- vokalom, ili bez njega, asufi ksalna i sufi ksalna tvorba itd. Najčešće potvrđeni sufi ksi su -ie, -nie za označivanje radnje i sufi ks -6c6 za označivanje osobe. Sa semantičkoga aspekta najzastupljenije su složenice s apstraktnim značenjem. S aspekta prevodilačkoga postupka jedan od osnovnih načina za označivanje apstraktnih pojmova predstavlja kalkiranje tj. tvorba novih riječi analogijom prema grčkim tvorbenim modelima uz pomoć prikladnih domaćih komponenata
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 26 jed
Sažetak
Keywords: Crkvenoslavenski jezik -- Makedonski crkvenoslavenski tekstovi -- Tvorba riječi -- Složenice