Kvantitativne EEG karakteristike u depresiji i shizofreniji - Popović-Knapić, Vesna; Begić, Dražen (2009)
Povezanost, sličnost i razlike između shizofrenije i depresije proučavaju se još od Kraepelina. Ta je veza i danas aktualna usporedbom shizofrenog i bipolarnog spektra poremećaja. Elektroencefalografske studije pokazale su značajna odstupanja u shizofreniji (od 5% do 80 % shizofrenih ima promijenjen EEG nalaz) i depresiji (20% do 40 % depresivnih bolesnika ima EEG promjene). Istraživanja koja koriste kvantitativni EEG (qEEG) su pokazala različite nalaze u usporedbi shizofrenih bolesnika i zdravih ispitanika. Slična odstupanja uočena su u usporedbi depresivnih bolesnika i zdravih kontrola. Međutim, malo je istraživanja koja uspoređuju shizofrene i depresivne bolesnike međusobno metodom qEEG-a. Cilj: Usporediti qEEG parametre u shizofrenih i depresivnih bolesnika, koji su bez farmakoterapije. Metoda: EEG je snimljen u 20 depresivnih i 20 shizofrenih bolesnika. Metodom Fast Fourier Transformation (FFT) analizirano je 10 s dugo razdoblje, bez artefakata. Shizofreni bolesnici u odnosu na depresivne pokazuju porast delta aktivnosti nad Fp2, F4, F8 i T4 regijama. Interhemisferična asimetrija utvrđena je u shizofrenih, ali ne i u depresivnih bolesnika. Zaključak: Shizofreni bolesnici u usporedbi s depresivnim bolesnicima pokazuju porast sporih valova iznad frontalnih regija. Taj nalaz može poslužiti i u diferencijalno-dijagnostičkom razlikovanju shizofrenije i depresije
Bibliografija: 37 jed
Summary