Rovinjske crkvice iz osvita romanike - Fisković, Igor (Array, 1996)
Za utvrđivanej tipoloških skupina i razreda u srednjovjekovnoj arhitekturi Istre, posebno su značajne dvije crkvice iz okolicie Rovinja. Posvećene Sv. Ceciliji i Sv. Kristoforu, vrlo srodne već u dimenzijama ali i u metodi ukupnog projektiranja, geometrijski razrađenoj. Analitičkom deskripcijom raskriva se u njima kontinuitet kasnoantičke tradicije jadranskog bazena i dodir s rječnikom rane romanike internacionalnog smjera. Zato se slijedom morfološkog sustava prva datira u prijelaz X.u XI.st., a druga u sredinu XI.st. zbog razvijenije plastifikacije pravilnih zidnih plašteva u uvođenje ikonografski objašnjivih elemenata figuracije na pročelju.