Stavovi, znanja i ponašanja studenata u vezi s AIDS-om - Čorkalo, Dinka; Renić, Diana (1999)
Na uzorku od 352 studenta, šest studijskih grupa zagrebačkog sveučilišta (psihologije, sociologije, medicine, više medicinske škole, grafičke tehnologije i arhitekture) primijenjen je upitnik za ispitivanje stavova, znanja i ponašanja u vezi s AIDS-om. Rezultati su pokazali zadovoljavajuće visoku razinu znanja studenata u vezi s AIDS-om, pri čemu ispitanici točno odgovaraju na 85% pitanja. Suprotno nekim ranijim nalazima, nije zabilježena razlika u razini znanja između muških i ženskih ispitanika. Studenti pokazuju umjereno liberalan stav prema problemima vezanima uz AIDS, pri čemu nije utvrđena razlika između muških i ženskih ispitanika. U pogledu spolnog ponašanja, rezultati upućuju na opadanje spolno rizičnih aktivnosti, ali i na sve raniju dob stupanja u spolne odnose, posebno u djevojaka. Razlika u spolno rizičnim ponašanjima između djevojaka i mladića konstantno ide u smjeru rizičnijeg ponašanja muških ispitanika. Rezultati odnosa između stava, znanja i ponašanja pokazuju da je bolje znanje o problemima povezanima s pojavom AIDS-a praćeno i liberalnijim stavovima, te s manje rizičnim ponašanjima. Rezultati su uspoređeni s nekim ranijim nalazima istraživanja provedenih u Hrvatskoj, te diskutirani u svjetlu potrebe sustavnog informiranja i obrazovanja za zdravu i odgovornu spolnost.
Projekt MZOS
HRV