Usporedba spektrova glasova gluhih, nagluhih i dobročujućih osoba (pilot istraživanje) - Škarić, Ivo; Varošanec-Škarić, Gordana (1995)
Metodom dugotrajnoga prosječnoga spektra govornog zvuka uspoređeni su glasovi odraslih kongenitalno gluhih i nagluhih te dobročujućih oso-ba. Korelacije između takvih spektrova i slušnih dojmova o boji glasa posljednje su vrijeme mnogo ispitivane uključujući i disfonične gla-sove. Ovo je istraživanje nastojalo utvrditi i razriješiti ponajprije metodološke probleme istraživanja boje glasa slušno oštećenih da bi se moglo isplanirati sustavno i cjelovito istraživanje jednog od naj-zanimljivijih i najuočljivijih segmenata poremećenoga govora osoba oštećena sluha. Ovo predistraživanje pokazuje da je spektralni oblik gluhih uravnoteženiji od spektra nagluhih, ako uzimamo prosjek dobro-čujućih kao mjeru uravnoteženosti. Naime, spektar nagluhih iskazuje izrazito pojačanje na područjima 500 - 600 Hz te oko 2.5 kHz (za žene na 2.31 kHz), dok su gluhi tu poput dobročujućih. Gluhi i nagluhi od-stupaju od prosječnog spektra time što su slabiji na niskim frekven-cijama spektra, što je osobina manje opsežnosti glasa (Fo je viši i slabije jakosti). Obje su skupine slabijeg zvuka na području 3 do 6 kHz, ali su jače na 7 i 8 kHz zbog šumne sastavnice u glasu osoba sa slabijim sluhom.
Projekt MZOS
HRV