Govorni stilovi u informativnim emisijama - Varošanec-Škarić, Gordana (1995)
Ne može se govoriti samo o primjerenoj ili neprimjerenoj govornoj in-terpretaciji u informativnim emisijama televizije i radija, nego i o različitim govornim stilovima koji su posljedica različitih izbora strategija u oblikovanju informativnih žanrova. U informativnim emi-sijama možemo uočiti nekoliko glavnih govornih stilova. To su: suz-držani neutralni (distancirani) stil, siloviti ekspresivni stil, le-žerni razgovorni stil te noviji začudan prozodijski stil . Ti stilovi proizlaze iz različitih izbora strategija: ne samo informiranja i uv-jeravanja, nego i uzbuđivanja i začudne zabavljačko problemske stra-tegije vijesti nekih neovisnih radio-postaja. Tom je novijem stilu namjera transformirati gotove obrasce vijesti pretežito prozodijskim sredstvima. Nova prozodijska stabla razlamaju očekivane izgovorne cjeline na svim očekivanim prozodijskim razinama. Takav stil je pog-rešno negativno vrednovati u usporedbi s općom standardnom prozodi-jom, on već jest unutar nekih sociolingvističkih skupina u govornoj potenciji i ti ga primatelji ne doživljavaju prije svega kao nestan-dandardan, nego kao hotimičan odmak koji problematizira informativni žanr.
Projekt MZOS
HRV