Prilog istraživanju upravljanja rimskim imanjima - Sanader, Mirjana (Array, 1997)
Robovi su s vrmenom postali integralni dio rimskoga društva i njegova najjača gospodarska osnova. Njihov se broj u drugoj polovici III.st.pr.Kr. drastično povečao. robovi su po rimskom pravu imali samo dužnosti i obveze a nikakva prava.Ipak robovima su se znale povjeravati i vrlo važne zadaće. Jedna od tih je bila i ona upravljanja velikim posjedima.