Prilog istraživanju upravljanja rimskim imanjima - Sanader, Mirjana (1997)
Robovi su s vrmenom postali integralni dio rimskoga društva i njegova najjača gospodarska osnova. Njihov se broj u drugoj polovici III.st.pr.Kr. drastično povečao. robovi su po rimskom pravu imali samo dužnosti i obveze a nikakva prava.Ipak robovima su se znale povjeravati i vrlo važne zadaće. Jedna od tih je bila i ona upravljanja velikim posjedima.
Pozvano predavanje na skupu Međunarodno arheološko savjetovanje "Urbana i pejzažna arheologija", Medulin, 7-12.12.1996., objavljeno kao cjeloviti rad uz međunarodnu recenziju.
Projekt MZOS
HRV