Tipologija i tehnologija, dva suprotna ili usporedna metodološka pristupa? - Blaser, Frederic; Videka-Blaser, Romana; Karavanić, Ivor (2000)
Autori analiziraju prednosti i nedostatke tipološkog i tehnološkog metodološkog pristupa analizi litičkih i keramičkih artefakata. Tipološki pristup je statičan pristup čiji je osnovni cilj stavljanje nalaza u krono-kulturološku sekvencu. Tehnološki pristup je dinamičan, te preko rekonstrukcije procesa proizvodnje isčitava ponašanje davnašnjeg čovjeka i socijalne odnose prapovijesnih populacija ili skupina. Unatoč vidnim razlikama tipologija i tehnologija nisu suprotstavljeni metodološki pristupi. Oba pristupa valja koristiti pri analizi arheološkog materijala.
Projekt MZOS
HRV