Dubinski ekološki pokret. "Ekozofina T" Arne Naessa. - Cifrić, Ivan (2002)
Industrijsko društvo prirodu shvaća kao čovjekov resurs a sve negativne posljedice korištenja mogu se uspješno kontrolirati i rješavati. Priroda je objekt koji služi čovjekovoj samorealizaciji. Takvo stajalište je problematično i za civilizacijski razvoj. Suprotno tom utilitarnom pristupu nastaju koncepcije dubljeg razumijevanja odnosa čovjeka prema prirodi i različita etička shvaćanja. U sklopu postmodernističkih ekoloških i religijskoh strujanja nastaje i ekozofija - obnova zaboravljene mudrosti Zemlje. Respektabilnu ekozofsku poziciju oblikovao je Arne Naess kao osobno razumijevanje odnosa čovjeka i prirode - "ekozofiju T", filozofiju ekološke ravnoteže. Tvorac je platforme dubinskog ekološkog pokreta, a "ekozofija T" je njegov osobni prilog dubinskom ekološkom pokretu ali i diskursu o ekološkoj etici i novom ekofilozofskom pogledu na odnos kulture i prirode. Naess zastupa stajalište dubinske ekologije koja simbolizira radikalnu promjenu svijesti i teži promjeni osobnog ponašanja i društvenog djalovanja, a prigovara joj se direktni holizam i konzervativizam. U članku se prikazuju neka koncepcijska obilježja Naessove "ekozofije T" u kontekstu dubinske ekologije i dubinskog ekološkog pokreta, te ukazuje na njezin prinos novom razumijevanju odnosa čovjeka i prirode. Prikazana su osnovna načela i pojmovi njegove dubinske ekologije (biosferical egalitarism i self-realization) i kritike takvog stajališta.
Projekt MZOS
HRV