Normizacija digitalnih prostornih informacija - Roić, Miodrag; Zekušić, Sanja (1999)
Prostorne su informacije od ključne važnosti u mnogim poljima ljudskog djelovanja. Zahvaljujući razvoju kompjuterske tehnologije njihovo prikupljanje, izradba i održavanje počelo se obavljati u digitalnom obliku. Mnogi su pojedinci, ali i čitave organizacije trošile znatan dio vremena i materijalnih sredstava kako bi izgradile vlastitu bazu prostornih podataka i koristile ju u vlastitom programskom sistemu. Napokon se spoznalo kako bi se uvođenjem odgovarajućih normi u prikupljanju, izradbi i održavanju prostornih informacija stvorila mogućnost njihova korištenja u različitim aplikacijama neovisno o izvoru njihova nastajanja. Vodeći se tom smjernicom, u poslijednjih je 20-tak godina većina zapadno-europskih zemalja, a tako i niz međunarodnih organizacija uložilo znatno truda i materijalnih sredstava u stvaranju normi digitalnih prostornih informacija. Regionalna i nacionalna nastojanja dovela su konačno i do pokretanja inicijative za donošenjem globalnih normi u okviru Međunarodne organizacije za normizaciju čiji se rezultati očekuju tijekom 2000 godine. Nakon uvodnog poglavlja u kojemu je ukratko opisan proces razmjene geografskih informacija na osnovu saznanja Međunarodne kartografske udruge, dan je pregled trenutnog stanja i postignutih rezultata na polju normizacije digitalnih prostornih informacija u nekim međunarodnim organizacijama (Međunarodna organizacija za normizaciju, Europski komitet za normizaciju, Europsko povjerenstvo nadležnih za službenu kartografiju i Radna grupa za digitalne geografske informacije), zatim u pojedinim Europskim državama (Austrija, Finska, Norveška, Njemačka, Švicarska i Velika Britanija) i konačno u Republici Hrvatskoj.
ENG