Zapadnorimsko poslanstvo na Atilin dvor godine 449. - Gračanin, Hrvoje (2000)
Autor analizira podatke o zapadnorimskom poslanstvu na Atilin dvor 449. godine koje nudi Prisk iz Panonija u svome fragmentarno sačuvanom povijesnom djelu i nastoji iznijeti prihvatljivu pretpostavku o istinskoj svrsi poslanstva, povezavši ga s aferom Juste Grate Honorije. U članku se razmatra tijek susreta između dva carska poslanstva, budući da je zapadnorimsko poslanstvo koincidiralo s istočnorimskim, raspravlja o zapadnorimskim poslanicima, ali i sumarno prikazuje Priskov izvještaj o putovanju i boravku istočnorimskoga poslanstva kod hunskoga kralja.
HRV