Jama sj 55 iz Tilurija - Šimić-Kanaet, Zrinka (Array, 2005)
Na području sela Garduna, povrh grada Trilja i tamošnjeg prijelaza preko rijeke Cetine u antici se nalazio rimski legijski logor Tilurij. Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu od 1997. godine provodi sustavna arheološka istraživanja na tom mjestu. Tokom godine 2004. radovi su nastavljeni na sondi A, odnosno na građevini s kontraforima. Pritom je cijeli prostor s južne strane zida A - između kontrafora K21 i K28 (19, 5 m) na širini od oko 3 m istražen do zdravice. Istraživanjem je dokumentirana antička razina hoda s južne strane građevine koja je datirana zahvaljujući nalazu četiri novca (Augustus komemorativni, Tiberije i Kaligula). Ispod antičke razine hoda nađena je otpadna jama (sj 55) koju su naknadno presjekli zid A i kontrafor K22. Jama je sigurno mogla (po)služiti za odlaganje otpada u razdoblju između delmatsko-panonskog ustanka 6.-9. g. posl. Kr. i 37. godine posl. Kr., s time da je otvorena mogućnost pomicanja donje i gornje granice. Osim jednog lonca, vrste rimskog posuđa za kuhanje, koji je lokalne produkcije, keramičke posude iz jame pripadaju italskim proizvodima i mogu se prema tipologiji oblika i namjeni datirati u prvu polovicu prvog stoljeća poslije Krista. Kosti iz jame pripadale su najmanje dvjema svinjama. Tragovi rezanja i komadanja na kostima svjedoče o razvijenom obliku mesarenja u kojem se češće upotrebljava sjekirica, što je značajka rimskih mesara.