Crkvena povijest na stranicama Krčkog zbornika (sv. 1/1970. – 49/2004.) – bibliografski prikaz - Galović, Tomislav (Array, 2005)
Povijesno društvo otoka Krka osnovano je 1969. godine zalaganjem i požrtvovnošću nekolicine krčkih intelektualaca iz svjetovnih i crkvenih krugova, kako onih koji su djelovali na samome otoku tako i onih van njega. Kao osnovni ciljevi Društva, dakako s glavnim naglaskom na prošlost otoka Krka, navedeni su: unapređenje znanstvenoistraživačkoga rada u području povijesnih i drugih znanosti te njihova popularizacija, unapređivanje školske nastave i usavršavanje nastavnog kadra, razvoj muzejske i konzervatorske djelatnosti, etnologije i folkloristike, zatim razvoj povijesnih i drugih institucija na otoku i izvan njega, kao i suradnja s drugim institucijama itd. Društvo je osim u prosvjetnom pogledu (pod time podrazumijevamo organizacije različitih predavanja, znanstvenih skupova, ekskurzija, izložbi ili obilježavanja obljetnica/godišnjica, brigu o kulturnom i etnografskom nasljeđu, arhivskim i bibliotečnim fondovima, pokretanje inicijativa za formiranje zavičajnih zbirki-muzeja itd.) svoje aktivnosti posebno usmjerilo prema izdavačkoj djelatnosti kojoj je glavni zadatak bio i ostao tiskanje Krčkoga zbornika. Prvi, voluminozni, svezak toga zbornika objavljen je 1970. godine i to na preko 600 stranica. Statistički gledano u roku od 35 godina (1970. – 2005.) objavljeno je preko pedeset svezaka zbornika i posebnih izdanja, što znači da se godišnje tiskalo više od jedne knjige. Takvi rezultati za jedno lokalno povijesno društvo kao što je to krčko uistinu su hvalevrijedni. Tome treba pridodati i posebnu Malu knjižnicu ''Krčkog zbornika'' s dosada objavljene tri knjige pod uredništvom Milana Radića, te brojne druge publikacije u čijem je nastajanju radilo Društvo, bilo u financijskom pogledu ili stručno. Prvi predsjednik Povijesnog društva otoka Krka bio je Ljubo Karabaić, potpredsjednik Nikola Ludovik Španjol, a prvi tajnik Petar Strčić. Danas Povijesno društvo otoka Krka vodi Milan Radić. Prvo Uredništvo Krčkoga zbornika bilo je u sastavu Branko Fučić, Petar Strčić (glavni urednik), Nikola Ludovik Španjol, Rikard Žic i Rudolf Žic. Sadašnje Uredništvo Krčkoga zbornika sačinjavaju Anton Bozanić, Milan Radić i Petar Strčić, koji je ujedno i glavni urednik Krčkoga zbornika i to od njegova prvoga sveska. U ovaj bibliografski prikaz uključeni su radovi crkvene tematike objavljeni u Krčkom zborniku od 1. sveska iz 1970. do 49. sveska iz 2004. godine. Vodili smo se mišlju da treba navesti sve radove koji se izravno tiču crkvene povijest, ali i one koji djelomično tretiraju tu tematiku, odnosno mogu biti od neke pomoći zainteresiranom crkvenom povjesničaru. Bašćanska ploča također je nezaobilazni dio, kako drugih znanosti, tako i povijesti Crkve u Hrvata. Stoga smo i radove vezane uz nju također popisali u ovome bibliografskom prikazu. Od autora koji su ovdje zastupljeni valja izdvojiti sljedeća imena, a posebno Mihovila Bolonića i Ivana Žica-Rokova, kao dvojicu najznačajnijih crkvenih povjesničara otoka Krka. Potom Petra Strčića, Alojzija Ragužina, Antona Bozanića, Franju Velčića, Antu Šonju i mnoge druge čija imena možemo pronaći u indeksu autora uz ovaj bibliografski prikaz tema iz crkvene povijesti u Krčkom zborniku. Što se pak tiče samih tema one su iz različitih povijesnih razdobljâ od kasne antike do suvremenog doba. Tako će se, primjerice, posebno obrađivati glagoljaštvo, povijest Krčke biskupije i njezinih pojedinih župa, životi i djela zaslužnih crkvenih osoba (npr. augustinca I. Klobučarića, popa I. Feretića, biskupa A. Mahnića, biskupa K. Zazinovića), povijesno-umjetničke znamenitosti, sakralna baština i kulturna dobra (npr. o. Košljun), školstvo, bratovštine, pojedini crkveni redovi, svjedočanstva pojedinaca iz crkvenih krugova, čitaonice, iseljeništvo i mnogo toga drugog (doduše naći će se i tema koje nisu vezane uz otok Krk).