Povodom novog tumačenja vijesti Konstantina VII. Porfirogeneta o snazi hrvatske vojske - Vedriš, Trpimir (Array, 2007)
Podaci cara Konstantina VII. Porfirogeneta o "60.000 konjanika i 100.000 pješaka" koje u prvoj polovici 10. stoljeća "podiže krštena Hrvatska" bili su u hrvatskoj historiografiji dugo prihvaćani kao vjerodostojni. Nakon što je B. Graffenauer među prvima izrazio sumnju u njihovu vjerodostojnost ti su podaci u nizu radova podvrgnuti kritici te uglavnom odbačeni kao nevjerojatni. Problemu broja hrvatskih vojnika u 31. poglavlju spisa "O upravljanju carstvom" pristupio je nedavno i srpski povjesničar T. Živković koji je na temelju uvida u najstariji rukopis tog teksta doveo u pitanje tradicionalno čitanje Porfirogenetove vijesti. Ukazujući ponajprije na paleografski problem razumijevanja tih podataka, Živković je ponudio i tumačenje kojim navedene brojeve svodi na 3.000 – 4.000 konjanika i 20.000 pješaka. Predstavljajući u ovome radu najprije pregled mišljenja odabranih hrvatskih povjesničara, autor raščlanjuje argumente na temelju kojih su brojevi navedeni u opisu hrvatske vojske odbačeni kao nevjerojatni. U drugome dijelu rada autor prikazuje i raščlanjuje novo Živkovićevo tumačenje te na temelju nekoliko suvremenih bizantskih izvora procjenjuje njegovu utemeljenost.