900 godina Vrbnika: u povodu 900. obljetnice prvoga spomena Vrbnika (1100 – 2000). Zbornik radova sa znanstvenog skupa 14-16. rujna 2000., ur. Anton Bozanić, izd. Općina Vrbnik i Glosa d.o.o. Rijeka, Vrbnik 2002., 167 str - Galović, Tomislav (Array, 2006)
Prikaz zbornika radova znanstvenog skupa održanog u Vrbniku u razdoblju od 14. do 16. rujna 2000. godine. Na skupu su sudjelovali brojni izlagači, eminentni stručnjaci i istraživači naše povijesti i kulture podnoseći svoja izlaganja koja su dvije godine potom objavljena kao zbornik radova pod naslovom 900 godina Vrbnika: u povodu 900. obljetnice prvoga spomena Vrbnika (1100 – 2000) i podnaslovom Zbornik radova sa znanstvenog skupa 14-16. rujna 2000. Zbornik je uredio Anton Bozanić, a zajednički su ga objavili Općina Vrbnik i izdavačko poduzeće Glosa iz Rijeke uz potporu obitelji Blanke i Slavka Brnića iz New Yorka. Zbornik sačinjavaju četiri cjeline naslovljene kao: 1) Povijesni krug, 2) Vrbničko vjersko-kulturno naslijeđe, 3) Vrbnik danas – pogled prema sutra, te 4) Predstavljanje knjige Emil Astrid Lindgren u prijevodu Vlaste Sindik-Pobor. Zastupljeni autori u Zborniku: Marija Dujmović-Pavan, Anton Bozanić, Petar Strčić, Ranko Starac, Marijan Bradanović, Atanazije J. Matanić, Ante Simonić, Josip Bratulić, Ivan Brusić, Jerko Valković, Anton Barbiš, Mira Katunar, Marijan Valković, Marija Turk, Petar Trinajstić, Marija Kraljić, Vlasta Sindik-Pobor, Zora Volarić-Perhat, Marica Stašić-Milić, Marina Valković, Radovan Toljanić, Ivo Trinajstić, Siniša Lukarić, Anton Katunar, Marija Polonijo, Željko Juranić, Josip Žgaljić, Katica Ivanišević, Mirela Sparožić.