O arhitekturi hrvatske države 9. stoljeća - Jurković, Miljenko (1992)
Raspravlja se o metodologiji istraživanja predromaničke umjetnosti na istočnom Jadranu. Utvrđuje se da u 9. stoljeću istočni Jadran nije jedinstven prostor i da se arhitektura u hrvatskoj državi i bizantskoj temi Dalmaciji razlikuje. Razlike proizlaze iz različitih liturgijskih ustrojstava dviju država. Na temelju drugdje već izrečenih analiza daje se kronološki pregled arhitekture 9. stoljeća u hrvatskoj državi za relativno pouzdano datirane primjere.
Znanstveni skup Knin, 13.-15. X. 1987.
HRV