U spomen Octaviju Pazu - Polić-Bobić, Mirjana (1999)
Rad nudi prikaz književnog, kulturnog i političkog djelovanja meksičkog pisca Octavia Paza i njegov doprinos oblikovanju i tumačenju meksičkog nacionalnog identiteta. Osim komentiranih podataka o njegovu književnom stvaralaštvu i jedinstvenoj polemičnoj recepciji kod publike, akademskih krugova i kritike u izvorniku i prijevodima širom svijeta, ovaj prikaz uključuje i prijevode navoda iz Pazovih djela. U analizi njegova pjesničkog izraza i tematskih okosnica daje se, između ostalih, prikaz sljedećih radova: "Gramatički majmun", "Časna sestra Ivana Agneza od Križa ili o zamkama vjere", "Labirint samoće" i "Tračci Indije".
HRV