Modeliranje temeljnih intonacijskih oblika - Bakran, Juraj; Erdeljac, Vlasta; Lazić, Nikolaj (2001)
U Mbrola TTS (Text To Speech (tekst u "govor")) sustavu (Bakran i Lazić, 1998), osnovna frekvencija (f0) mora se zadati eksplicitno i relativno precizno. S obzirom na to da za hrvatski nema nikakvih eksplicitnih podataka o intonacijskim oblicima, metodom "analysis by synthesis" određene su veličine osnovnih intonacijskih kategorija: "silazno", "ravno" i "uzlazno". Stimulusi, imitacija izolirano izgovorenog neutralnog samoglasnika s trajanjem od 400 ms, kreirani su Klattovim sintetizatorom. Premda je percepcija varijacija f0 kontinuirana (za neizgovorene i neglazbene stimuluse), u provedenom pokusu uspješno smo izdvojili navedene tri pretpostavljene kategorije. Sasvim u skladus teorijom o "govornom" načinu slušanja pokazalo se da se percepcijske kategorije ne poklapaju sa stvarnim oblicima varijacije frekvencije osnovnog tona, nego su zbog "prirodnog oblika" izgovorne cjeline pomaknute prema silaznom ekstremu.
Projekt MZOS
HRV