Zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Sutivan u Lumbardi - Potrebica, Hrvoje; Hančević, Sanda (2008)
Arheološki lokalitet Sutivan, višeslojno je nalazište na kojem se tragovi ljudskog boravka mogu pratiti još od prapovijesnih vremena. Sustavna istraživanja ovog nalazišta započeo je u manjem opsegu mr. sc. Miroslav Katić još 1999. godine, a prethodila su im geofizička snimanja terena koja su ukazala na postojanje velikog građevinskog kompleksa, rasprostranjenog s obje strane današnje ceste Lumbarda – Korčula. Nakon osam godina stanke, spomenuta istraživanja nastavljena su 2007. i 2008. kada su otkriveni ostaci antičke arhitekture. Nalazi i novac pronađeni na ovom nalazištu ukazuju na nekoliko faza izgradnje i života među kojima su najintenzivnije i najzanimljivije one vezane za 4. stoljeće i za 7. stoljeće što je ujedno i posljednji ustanovljeni trag aktivnosti na ovom prostoru. Iako pisani izvori spominju pustinjački samostan, uz crkvu sv. Ivana u Lumbardi, za sada nije pouzdano utvrđeno o kakvom se kompleksu radi.
Projekt MZOS
ENG