Problem eneolitika u Istri - Težak-Gregl, Tihomila (2009)
Bakreno doba ili eneolitik najslabije je poznato prapovijesno razdoblje na području Istre, no slična je situacija i duž čitave istočne obale Jadrana. Nije vjerojatno da je u to doba život zamro, već je vjerojatnije u pitanju slaba istraženost pa stoga i ne prepoznavanje spomenutoga razdoblja. Osim toga eneolitički se nalazi na lokalitetima često pojavljuju zajedno s neolitičkim ili ranobrončanodobnim (Limska gradina, poluotok Pradišel, otok Pisulj kod Rovinja, Brijuni – Istarska enciklopedija 2005) Članak nastoji sažeti sve dosadašnje spoznaje i ukazati na moguć tijek razvitka eneolitika u spomenutom području.
Projekt MZOS
HRV