Marulić i laudationes urbium - Jovanović, Neven, filolog (2011)
Nedavno je sastavljena digitalna zbirka latinističkih pohvala istočnojadranskih gradova od Trsta do Skadra. Marulićev opis Splita razmotrit ću u usporedbi s ostalim tekstovima te zbirke, osvrćući se prvenstveno na kompoziciju izlaganja te na aspekte Splita koje Marulić uočava i ističe. Komparacija unutar tematski oblikovanog korpusa otkriva očekivane, ali i neočekivane veze, te omogućuje da odredimo Marulićevo mjesto unutar tradicije samopoimanja – izgradnje identiteta – renesansnih gradova istočne obale Jadrana.
Projekt MZOS
HRV