Znanstveni kolokvij "Immaginando l'Italia: la construzione di una nazione / Zamišljajući Italiju: izgradnja jedne nacije", Filozofski fakultet u Zagrebu, 10. lipnja 2011. - Janković, Branimir (2011)
Znanstveni kolokvij posvećen ujedinjenju Italije u 19. stoljeću okupio je povjesničarke i povjesničare iz talijanske historiografije koji se bave talijanskom modernom i suvremenom poviješću (Piero Brunello sa Sveučilišta u Veneciji, Gian Luca Fruci sa Sveučilišta u Pisi, Massimo Baioni sa Sveučilišta u Sieni), te hrvatskom i talijanskom poviješću (Monica Priante, Sveučilište u Zagrebu, i Stefano Petrungaro, Sveučilište u Padovi), kao i hrvatske povjesničarke i povjesničare (Andrea Feldman, Drago Roksandić i Mario Strecha sa Sveučilišta u Zagrebu) te povjesničara umjetnosti (Frano Dulibić, Sveučilište u Zagrebu), koji su svoja izlaganja posvetili hrvatsko-talijanskim temama. 150. obljetnica ujedinjenja Italije (1861-2011) potaknula je niz znanstvenih skupova koji su se održavali diljem Italije, kao i u onim europskim i svjetskim historiografijama u kojima je razvijeno bavljenje europskom i talijanskom poviješću. Ovim se kolokvijem toj ekumeni povjesničara i povjesničarki pridružila i hrvatska historiografija, usporedo s predavanjima i projekcijama filmova održavanima tijekom 2011. u hrvatskim gradovima. Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, zajedno s Poslijediplomskim doktorskim studijem Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, suorganizator je kolokvija, čije je održavanje rezultat poticaja Monice Priante i rada Organizacijskog odbora (D. Roksandić, M. Strecha, M. Priante, V. Piombo).
Projekt MZOS
HRV