Kolokvij "Recent German History Writing on the Various Aspects of Modern South Eastern European History", Filozofski fakultet u Zagrebu, 27. ožujka 2010. - Janković, Branimir (Array, 2010)
Poslijediplomski doktorski studij "Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu", pokrenut 2007. na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, organizirao je svoj prvi kolokvij namijenjen prvenstveno polaznicima doktorskog studija s ciljem njihova upoznavanja s istraživanjima pojedinih europskih povjesničarki i povjesničara koji se bave hrvatskom ili jugoslavenskom poviješću te poviješću Jugoistočne Europe. Prvi kolokvij ugostio je njemačke povjesničarke i povjesničare, predstavnike srednje i mlađe generacije, koji su već dali zapažene rezultate u proučavanju hrvatske i jugoslavenske povijesti. Riječ je o prof. dr. Marie-Janine Calic, dr. Heike Karge i prof. dr. Ulfu Brunnbaueru. Prof. dr. M-J. Calic radi na Sveučilištu u Münchenu, a dr. H. Karge i prof. dr. U. Brunnbauer na Sveučilištu u Regensburgu. Treba pritom istaknuti da se od 2007. u Regensburgu nalazi ugledni Südost-Institut, koji je osnovan u Münchenu i usmjeren na proučavanje zemalja Jugoistočne Europe. Zaključno je moguće napomenuti kako navedena izlaganja povjesničarki i povjesničara iz Njemačke, gdje postoji jaka tradicija bavljenja poviješću Jugoistočne Europe, predstavljanjem različitih istraživačkih tema jugoslavenske, odnosno hrvatske povijesti, svjedoče o historijskim pristupima koji su duboko ukorijenjeni u dostignuća suvremene historiografije, zbog čega ih smatram višestruko poticajnima.