Simpozij "Etnografije putovanja: transnacionalne prakse migranata", Filozofski fakultet u Zagrebu, 24. rujna 2009. - Janković, Branimir (2010)
U organizaciji Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga etnološkoga društva održan je 24. rujna 2009. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu simpozij koji je trebao predstaviti nastavno-istraživački rad u sklopu izbornog kolegija "Etnografije putovanja: transnacionalne prakse migranata" održanog pod vodstvom Maje Povrzanović Frykman na Poslijediplomskom doktorskom studiju etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2008. godine. Prema kratkom tekstu koji je najavljivao simpozij, "težište kolegija bilo je na terenskom istraživanju transnacionalnih praksi migranata, uz posebnu pažnju posvećenu putovanjima ljudi i predmeta, na primjerima migranata koji žive u zapadnoj Europi i njihovih obitelji ili prijatelja u Hrvatskoj". Za povjesničarke i povjesničare simpozij, pored informiranja o kretanjima u etnološkoj struci, može biti zanimljiv i zbog naglaska na proučavanje praksi, posebice praksi putovanja, te na razne aspekte transnacionalnoga, što su teme i pristupi kojima se inozemna historiografija već neko vrijeme naveliko bavi.
HRV