Upravljanje znanjem - Stančić, Hrvoje (2003)
Autor konstatira da se institucije sve više oslanjaju na komunikaciju i djelovanje putem globalne informacijske infrastrukture, pa stoga tvrdi da područje upravljanja znanjem, zajedno s pripadajućim podređenim područjima digitalizacije i elektronskog upravljanja dokumentima, čini područje koje ima vrlo velike perspektive za razvoj. Naglašava da sustav upravljanja znanjem pretpostavlja izrađenu klasifikaciju i sistematizaciju znanja institucije u kojoj je implementiran. Autor smatra da se takav sustav može primjenjivati u svim područjima društvenih djelatnosti gdjegod postoji veća količina dokumenata u digitalnom obliku, počevši od državne uprave, javnih institucija poput arhiva, knjižnica i muzeja, pa sve do institucija čije se poslovanje zasniva na donošenju kritičnih odluka zbog potrebe za stalnim prilagođavanjem brzim promjenama na tržištu. Nadalje, autor objašnjava problem upravljanja znanjem. Proces upravljanja znanjem u digitalnoj okolini zasnovan je na pretpostavci da postoji određena količina dokumenata u digitalnom obliku, te da su oni dio sustava za elektronsko upravljanje dokumentima. Tada ih je moguće analizirati korištenjem sustava za rudarenje podataka čime se uočavaju zakonitosti i međusobne veze između podataka, te predviđaju trendovi. Takozvana spirala stvaranja znanja pritom je osnovni pokretač i ujedno integrativni faktor cijelog procesa upravljanja znanjem.
Projekt MZOS
HRV