'Bratstvo i jedinstvo' u političkom govoru hrvatskih/jugoslavenskih komunista 1919.-1945. godine - Roksandić, Drago (2007)
U ovom članku autor po prvi put u historiografiji propituje kada je sintagma &laquo ; bratstvo i jedinstvo&raquo ; ušla u politički govor hrvatskih/jugoslavenskih komunista u razdoblju između dva svjetska rata, zašto je u razdoblju 1941.-1945. godine postala jednom od ključnih programskih i praktičnopolitičkih referenci KPH/KPJ te zašto je u razdoblju nakon 1945. godine postupno bitno promijenjen njezin praktičnopolitički smisao.
Projekt MZOS
HRV