Edukacija za život na Zemlji - Cifrić, Ivan (2000)
S globalizacijom svijeta, naročito sekološkom krizom, ugrožavaju se perspektive života - uvjeti i raznolikost života. Zato se analizira oikos suvremenog svijeta (u kojemu život postaje tržišna kategorija) i stanje suvremene edukacije (znanje i obrazovanje, vrijednosti i odgoj). Kriza vrijednosti modernog društva, kriza je modernog društva i njegove paradigme, a edukacija instrument modernizacije društva u kojoj prednost ima znanje, a ne odgoj. Autor smatra da je potrebno vrednovanje primjene znanja afirmacijom vrijednosti života.
Iako je čovjek istodobno dvojako biće: biološko (prva priroda) i socijalno (druga priroda), on na Zemlji živi cjelovi život fizičkog i duhovnog svijeta, za koji se priprema edukacijom. Sadržaji edukacije za život na Zemlji su vrijednosti: život, zajedništvo, suživot i odgovornost, a njezina metoda trajni dijalog zasnovan na vjerodostojnosti subjekata. Edukacija za život na Zemlji pretpostavlja spoznaju: (a) da je Zemlja složen i osjetljiv sustav života, (b) da ječovjek cjelovit život - fizički i duhovni, (c) uvjerenje da edukacija pruža veće šanse opstanku, suživotu i kulturi života, te (d) da postojećem svijetu treba slika novog svijeta - nova paradigma.
Projekt MZOS
HRV