Odjeci Francuske revolucije i slika jakobinske urote u Republikancima Marije Jurić Zagorke - Fališevac, Dunja (Array, 2003)
U članku se analizira roman Republikanci Marije Jurić Zagorke koji tematizira povijesni događaj - jakobinsku urotu Ignjata Martinovića, potaknutu demokratskim i liberalnim idejama oblikovanima u vremenima francuske revolucije. Nakon kratka uvoda u kojem se iznosi povijest odnosa prema novim demokratskim idejama u hrvatskoj književnoj kulturi, analiziraju se Zagorkini Republikanci kao povijesni, a istodobno i ljubavni, pustolovni, trivijalni, špijunski i avanturistički romaneskni žanr. Isto tako, politički, socijalni i idejni stavovi koji se u romanu zagovaraju i podržavaju uspoređuju se sa stavovima koje je iznosila suvremena službena historiografija te se zaključuje da Zagorkin roman nudi posve oprečnu sliku i interpretaciju jakobinske urote od onih što ih je iznosila onodobna historiografija. Budući da Zagorkin roman s jedne strane participira u žanru trivijalnog romana, a s druge je strane prožet modernim liberalnim i demokratskim idejama, na kraju članka postavlja se pitanje modusa i recepcijskog horizonta trivijalnog i kiča u hrvatskoj književnoj kulturi dvadesetih godina 20. stoljeća te pitanje pojave masovne kulture u nas.