Putopisi stranaca o području Hrvatske nakon Drugoga svjetskog rata: Putopis kao mali/veliki žanr - Grgurinović, Ivona (2010)
Na temelju dosadašnjih spoznaja iz područja povijesti kulture putovanja i proučavanja putopisnog žanra, te na primjeru putopisnih tekstova o području Hrvatske ispisanih iz pera putopisaca stranaca nakon Drugog svjetskog rata, u radu se iscrtava povijest nefikcionalnog putopisnog žanra. Na pojedinačnim primjerima putopisnih tekstova o Hrvatskoj u navedenom razdoblju analizira se putopis kao tekst kulture u multidisciplinarnom polju proučavanja žanra putopisa kao indikatora društvenih i kulturnih promjena, promjena u političkim odnosima, promijenjene subjektivnosti itd. Također, prati se povijest znanstvenog zanimanja za putopis, koji je od rubnog predmeta zanimanja književne povijesti i teorije dospio u središte zanimanja širokog raspona disciplinarnih interesa. U izlaganju se sagledavaju različite perspektive i disciplinarna polazišta u analizi putopisnog žanra i načini na koje žanr putopisa i pojedinačni putopisi o području Hrvatske postaju višeslojni tekstovi koji otkrivaju niz kulturnih i povijesnih silnica koje se upisuju u subjekt putovanja i objekt putopisnig teksta te istovremeno služe kao smjernice u mapiranju kulturne i povijesne topografije. U tom smislu u radu će se analizirati ne samo pojedini putopisni tekstovi nego i međuovisnost društvenih, kulturnih, povijesnih i gospodarskih okolnosti koje dijelom proizvode putopisni subjekt.
Projekt MZOS
HRV