'Abeczevica' Andre Mohorovičića - Cvetnić, Sanja (Array, 2012)
Naziv kajkavske početnice 'Abeczevicze' Jurja Muliha, čiji je jedini primjerak drugoga izdanja (1746.) pronađen u Dubrovniku, a ponovno je tiskan (1997.) u suradnji dvaju zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Dubrovniku i Varaždinu posuđen je za naslov priloga iz dva razloga. Prvo, jer je u tom jedinstvenom izavačkom projektu veze sjevera i juga zauzeto sudjelovao akademik Mohorovičić kao tadašnji voditelj Zavoda u Varaždinu, a drugo, jer je i on sām ostavio nekoliko naputaka, smjernica, publikacija i rukopisa, namijenjenih 'dragem mladem obodvojega szpola lyudm hasznovita, i potrebna', poput davnoga isusovca Muliha. Prilog analizira taj dio ostavštine akademika Mohorovičića, svojevrsne oporuke za očuvanje umjetničkoga i graditeljskoga naslijeđa i hrvatske baštine, posebno onoga dijela koji je vezan za identitet Varaždina.