Tko vjeruje u mitove o nasilju nad ženama? Rezultati istraživanja na dva hrvatska sveučilišta - Klasnić, Ksenija, sociologinja (2012)
U radu su predstavljeni rezultati istraživanja provedenog na uzorku studenata i studentice na dva hrvatska sveučilišta na temu vjerovanja u mitove o nasilju nad ženama. Mitovi o nasilju nad ženama zapravo su pogrešne generalizacije, odnosno mišljenja utemeljena na nedostatku činjenica ili krivim činjenicama koja umanjuju značaj problema nasilja nad ženama i poriču društvenu odgovornost. U ovom je istraživanju utvrđeno postojanje četiri dimenzije vjerovanja u mitove o nasilju nad ženama: 1) Minoriziranje društvenog značaja problema nasilja nad ženama, 2) Siromaštvo i poroci kao prihvatljiva društvena objašnjenja za nasilje, 3) Prebacivanje odgovornosti za nasilje na žrtvu i 4) Pogrešne generalizacije o nasilnicima. U radu se analizira sklonost pojedinim mitovima s obzirom na spol te skonost utvrđenim dimenzijama vjerovanja s obzirom na sociodemografske karakteristike studenata i studentica i stupanj seksizma. Zaključuje se da postoji relativno mala elitna grupa sa znatnim obiteljskim kulturnim i ekonomskim kapitalom koja je sklonija minoriziranju društvenog značaja problema nasilja nad ženama te da tradicionalne rodne uloge i stereotipni stavovi prema ženama pojačavaju vjerovanje u mitove o nasilju nad ženama, što se naročito odnosi na muški dio studentske populacije.
HRV