Politički komentar u prozama Milana Kundere - Ivanković, Katica, bohemistica (2010)
Književni autoritet Milana Kundere djelomice je zasnovan na njegovom uspješnom tematiziranju intelektualca pod pritiskom nemilih političkih okolnosti, uglavnom totalitarnog režima. U svom djelu razvio je diskurs, u kojem je veoma relevantan specifični politički komentar nošen intelektualnim negiranjem ideologije ograničenja slobode mišljenja te ironijom i defetizmom. Radi se o pogledu na politiku s pozicije politički poraženih, gdje se promišljanje političkih mehanizama uglavnom nastoji uzdići na apstraktniju razinu. Ipak, postavlja se pitanje može li se iz takvoga političkog komentara rekonstruirati pozitivan ideološki koncept, te koliko on može biti konktretan i politički prepoznatljiv.
Rad je predan za tisak, ali zbornik nikad nije izišao.
Projekt MZOS
HRV