La Croatie et la Confédération italienne - Kvaternik, Eugen (Amyot, libraire-éditeur, 1859)
Prvi hrvatski politički, nacionalni i državnopravni program tiskan na jednom od velikih "svjetskih" jezika. Kvaternik, nakon teških razočaranja u Rusiji, u Francuskom je carstvu Napoleona III. vidio europsku silu koja će pomoći i Hrvatskoj u rješavanju njenih temeljnih nacionalnih i državnih pitanja, budući se angažirala i na strani Piemonta protiv Habsburške monarhije. U knjizi Kvaternik jasno traži ujedinjenje hrvatskih zemalja (zajedno sa slobodnim slovenskim pokrajinama) u jednu neovisnu hrvatsku državu.