Junačka djela senjskih uskoka - Šegvić, Kerubin (L. Hartman (S. Kugli), 1912)
Povijest Senja od njegovih početaka, određen morskim položajem i planinom Velebit. O snazi vjetra pričaju se bajke i legende. Senjski uskoci svojim su junaštvom (punih 150 godina) branili kršćanstvo. Nažalost, često su prikazivani kao da su barbari, vični pljačkanju. Ističe se i značenje riječi ukok u smislu emigrant, iseljenik. Uskoci su imali stalne borbe po kopnu i moru, a njihovi junaci opjevani su u narodnim pjesmama.