Strukturna karakterizacija izoliranih flavonoida drače - Paliurus spina-christi Mill. : doktorska disertacija - Maleš, Željan (Ž. Maleš, 1995)
Sažetak: Drača, Paliurus spina-christi Mill. je trajni, trnoviti grm, vrlo rasprostranjen na suhim i krševitim područjima Sredozemlja i Azije. Kod nas ovaj grm raste na priobalnom i otočkom području Jadrana. Drača se uporabljuje u našoj narodnoj medicini kao diuretik, antidijaroik i antireumatik. Pripremna fitokemijska istraživanja listova drače ukazala su na nazočnost flavonoidnih heterozida. Iz metanolnog ekstrakta listova drače izolirano je sedam flavonoidnih heterozida kromatografijom na stupcu silikagela, Sephadexa LH-20 i Fractogela TSK, te papirnom kromatografijom. Njihove strukture su određene uobičajenim spektroskopskim metodama (UV, 1H-NMR i 13C-NMR), kao i kokromatografijom s autentičnim supstancijama.