Procjena drvne zalihe sastojine multivarijantnom analizom čimbenika mjerljivih na aerofotosnimkama : doktorska disertacija - Benko, Miroslav (M. Benko, 1995)
Sažetak: Procjena volumena i drvne zalihe jedan je od najvažnijih i najkompliciranijih zadataka uređivanja šuma. Iz tog razloga postoje brojne metode za njihovo utvrđivanje, a jedna od najmlađih je procjena volumena i drvne zalihe aerofotogrametrijskim metodama. Primjenom sofisticiranih instrumenata, razvojem tehnike prikupljanja informacija, kao i njihovom elektronskom obradom uobičajene metode se modificiraju, posao se olakšava i ubrzava, ali se razvijaju i nove metode, sve u interesu dobivanja brže, kvalitetnije i jeftinije informacije. Provedena istraživanja to i dokazuju. Stereoinstrument BC3 na relativno jednostavan način daje osnovne podatke o krošnjama i terenu.