Geografske osnove odlaganja industrijskog otpada na području Središnje Hrvatske : doktorska disertacija - Šiljković, Željka (Ž. Šiljković, 1995)
Sažetak: Ekogeografija je nova znanstvena disciplina čiji je osnovni cilj proučavanje uzajamnog odnosa čovjeka i njegovih aktivnosti te okolina u kojo se te aktivnosti obavljaju.Promjene koje nastaju kao posljedica određenih radnji uzrokuju u određenom geografskom prostoru niz negativnih pojava. Degradacija okoliša i utjecaj izmijenjenog geografskog prostora predmet su proučavanja ekogeografije. Tema ovog rada je GEOGRAFSKE OSNOVE ODLAGANJA INDUSTRIJSKOG OTPADA NA PODRUČJU SREDIŠNJE HRVATSKE. Pri odabiru teme pošla sam od pretpostavke da industrijske djelatnosti u određenom geografskom prostoru mogu prouzročiti trajnu degradaciju okoliša, dovesti do znatnijih oštećenja vodnih resursa kao i zdravlja ljudi te izmijeniti kvalitetu određenog prostora. Kao predmet izučavanja odabran je za geografe potpuno novi problem: industrijski otpad.