Utjecaj suvremenih transportnih tehnologija na optimalizaciju ranžirnog rada željeznice : doktorska disertacija - Badanjak, Dragan (D. Badanjak, 1995)
Sažetak: Uvodno se utvrđuju problemi u okviru prometno-transportne proizvodnje, a unutar toga definira se cilj istraživanja. Kao krajnji cilj istraživanja, dosljednom primjenom znanstvenoistraživačkih metoda, utvrđuje se interakcijska povezanost identificiranih relevantnih parametara optimalizacije ranžirnog rada željeznice i suvremenih transportnih tehnologija. Utvrđivanjem funkcionalne ovisnosti brzine transporta robe s identificiranim tehnološkim parametrima, ukazuju se moguća poboljšanja s ciljem reafirmacije željeznice na transportnom tržištu u kontekstu nove koncepcije transportnog procesa. Nakon prezentiranja metodologije istraživanja i njene aplikacije postavljanjem problema i cilja, istražuju se elementi i odnosi unutar željezničkog prometa s posebnim osvrtom na tehničko-tehnološka i organizacijska obilježja u transportnom procesu.