Istraživanja ponašanja slabinske kralješnice u dinamičkim uvjetima : doktorska disertacija - Božić, Boris, liječnik (B. Božić, 1995)
Sažetak: Primijenili smo statička centrična i ekscentrična opterećenja na svježim anatomskim preparatima proširenog vertebralnog dinamičkog segmenta slabinske kralježnice čovjeka, koji obuhvaća drugi, treći i četvrti slabinski kralježak s pripadajućim intervertebralnim pločama i svezama. Učinci opterećenja, izraženi kao kutni pomaci kralježaka i izmjereni bilježenjem otklona laserske zrake na zastoru, istraženi su prvo na intaktnom preparatu, a potom nakon učinjenih operacijskih zahvata (interlaminektomija, hemilaminektomija, laminektomija) na istim preparatima. Ovim pokusima dokazali smo da postoje kosi ili relativni pomaci slabinskih kralježaka, to jest da postoji "fiziološka nestabilnost" slabinske kralježnice, što se do sada u literaturi samo pretpostavljalo.