Istraživanja ponašanja slabinske kralješnice u dinamičkim uvjetima : doktorska disertacija - Božić, Boris, liječnik; Ivančić-Košuta, Mirjana; Dürrigl, Pavao; Negovetić, Lucijan; Alfirević, Ivo; Pećina, Marko (Zagreb : B. Božić, 1995)
Sažetak: Primijenili smo statička centrična i ekscentrična opterećenja na svježim anatomskim preparatima proširenog vertebralnog dinamičkog segmenta slabinske kralježnice čovjeka, koji obuhvaća drugi, treći i četvrti slabinski kralježak s pripadajućim intervertebralnim pločama i svezama. Učinci opterećenja, izraženi kao kutni pomaci kralježaka i izmjereni bilježenjem otklona laserske zrake na zastoru, istraženi su prvo na intaktnom preparatu, a potom nakon učinjenih operacijskih zahvata (interlaminektomija, hemilaminektomija, laminektomija) na istim preparatima. Ovim pokusima dokazali smo da postoje kosi ili relativni pomaci slabinskih kralježaka, to jest da postoji "fiziološka nestabilnost" slabinske kralježnice, što se do sada u literaturi samo pretpostavljalo.
Kvantitativno smo istražili nestabilnost slabinske kralježnice nakon neurokirurških operacijskih zahvata. Tako smo pokazali da nakon interlaminektomije ne dolazi do statistički značajnog povećanja nestabilnosti, dok se nastabilnost jasno poveća nakon hemilaminektomije i posebice nakon laminektomije; dva posljednja zahvata također dovode do pojave prednjih diskus hernija slabinske kralježnice. Na temelju dobivenih rezultata, možemo zaključiti da je interlaminektomija najpoštedniji operacijski zahvat; također možemo zaključiti da je nakon opsežnih operacijskih zahvata, kao što je laminektomija, indicirano učiniti stabilizaciju slabinskih kralježaka metodom transpedunkularne fiksacije ili implantacijom umjetne intervertebralne ploče.
Summary: We have applied static load, centrically as well as excentrically, to the expanded vertebral dynamic segment of the lumbar spine, which includes the second, the third and the fourth lumbar vertebra with accompanying discs and lingaments. The effects of static load were expressed as angular displacements of vertebrae and recorded as laser beam deviations on the recording screen. In this way, we have demonstrated and quantified slant or relative shifts of lumbar vertebrae; in other words, we have demonstrated that the "physiological instability" of the lumbar spine really exists. The existence of this phenomenon was hypothesized in the existing literature, but was never thoroughly investigated. Furthermore, we have quantified possible increases in instability of the lumbar spine as a consequence of different neurosurgical procedures.
On the basis of the obtained results, we conclude that the interlaminaectomy causes no significant increase in lumbar spine instability, while hemilaminaectomy and especially laminaectomy causes the substantial increase in instability of the lumbar spine. Furthermore, frontal disc hernia of the lumbar spine regularly appears as a consequence of extensive neurosurgery (especially after laminaectomy). We conclude that the interlaminaectomy is the method of choice in treatment of disc hernias of the lumbar spine; furthermore, the stabilization of lumbar vertebrae by means of transpeduncular fixation or the implantation of an artificial disc is indicated after extensive operations, such as laminaectomy.
Doktor biomedicinskih znanosti - medicina
mentor: Mirjana Ivančić-Košuta; Komisija za ocjenu: Pavao Duerrigl, Lucijan Negovetić, Ivo Alfirević, Marko Pećina, Mirjana Ivančić-Košuta; Komisija za obranu: Pavao Duerrigl, Lucijan Negovetić, Ivo Alfirević, Marko Pećina, Mirjana Ivančić-Košuta; datum obrane: 26.01.1996; datum promocije: 18.10.1996.
Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Zagreb, 1995
Bibliografija: str. 78-85
Summary
Keywords: Lumbalna kralježnica -- Mehanička svojstva -- Disertacije; Lumbalna kralježnica -- Anomalije -- Disertacije