Šume i šumarstvo dijela Hrvatskog primorskog krša tijekom XIX. i XX. vijeka : doktorska disertacija - Ivančević, Vicko, inženjer šumarstva (V. Ivančević, 1995)
Sažetak: Šume i šumarstvo dijela hrvatskog primorskog krša od Povila do Mandaline, tijekom XIX. i XX. vijeka imali su važnu ulogu u cjelokupnom životu tih prostora, koja do sada nije bila adekvatno valorizirana. U tom razdoblju najistaknutije mjesto svakako pripada posebnoj senjskoj šumarskoj ustanovi Kr.nadzorništvu za pošumljenje krasa krajiškog područja-Inspektoratu za pošumljavanje krševa,goleti i uređenje bujica.Detaljnom obradom svih segmenata djelovanja objektivno je valorizirana njezina uloga i važnost u okvirima šumarstva i sveukupnog života naše uže i šire domovine.Dostignuća Nadzor.-Inspekt. mogla su se uspješno primjeniti u sadašnje,ali i u budućem radu na kršu.